Home I Nieuws I Agenda I Foto's I Historiek I Toekomst I Route I Contact


Authentiek interieur


Bar met snoephoekje


Werkende filmprojector uit 1934


Historiek

Deze authentieke Vlaamse dorpscinema werd in 1923 gebouwd door de lokale aannemer Arthur Vercammen. Als eerste Duffelse bioscoop was de cinema van bij het begin erg populair. Oorspronkelijk heet de cinema “Het Ankerpaleis”, Wanneer Arthur Vercammen Sr. in 1937 de naam van zijn bioscoop in neonletters wil laten vereeuwigen blijkt dit te duur: Het Ankerpaleis wordt dan omgedoopt tot het kortere – en dus goedkopere Cinema Plaza. Er worden niet alleen films getoond; elk jaar houdt de familie Vercammen er verschillende bals, en in de jaren ’50 om de 14 dagen een revue met cabaretiers, goochelaars en bekende vedetten zoals Bobbejaan Schoepen en Will Ferdy.

Het succes van de gouden jaren vijftig keert nooit meer terug; in de jaren ’70 is er opnieuw een kleine opflakkering in het Duffelse bioscoopbezoek wanneer Arthur Vercammen Jr. – die de zaak overneemt van zijn vader –soft-pornofilms begint te draaien. Maar in het katholieke Duffel blijft dit succes niet duren. De enige reden waarom Cinema Plaza in de dertig volgende jaren kan blijven bestaan, is Arthur Vercammen Jr. of den Tuur. Samen met zijn vrouw Paula houdt hij de zaal open tot den Tuur in 2004 op 78-jarige leeftijd overlijdt.

De nieuwste films kreeg je hier niet direct te zien; de meeste films waren al enkele weken in de grote bioscopen aan het lopen. Naar den Tuur kwam je voor de popcorn, de snoep die Paula zelf nog in papieren zakjes stopte en vanonder de geruite keukenhand­doek tevoorschijn toverde, de voorfilmpjes die den Tuur bleef tonen, de slide waarop de aankondiging stond voor de pauze, de voorgescheurde wc-papiertjes in de toiletten, … kortom voor de ongelofelijke charme van het gebouw en de mensen die dit openhielden. Duffelaars en niet-Duffelaars bleven naar Cinema Plaza komen om in de roodpluchen zetels neer te ploffen met een fanta en wat ijspralines, en te wachten tot het rode doek openging en het grote scherm tevoorschijn kwam. Sympathisanten kwamen zelfs vrijwillig de handen mee uit de mouwen steken om de cinema draaiende te houden.

Tachtig jaar lang werden er door de familie Vercammen films gedraaid in Cinema Plaza, er zijn intussen dus heel veel generaties Duffelaars die met nog meer nostalgie terugdenken aan den Tuur en de Plaza. Aan het gebouw is quasi niets veranderd - het interieur van dit cinemagebouw is een levende herinnering aan het begin van de 20ste eeuw. De houten kassa, het balkon, de oude brandblusapparaten, de toiletten… alles is nog in zijn originele staat bewaard gebleven. Ook de projectoren (Ernemann II, 1934) werken nog perfect en werden tot de sluiting van de cinema gebruikt.

 
Website en foto's: Frank Maes en Bart Lauwers
Disclaimer