Home I Nieuws I Agenda I Foto's I Historiek I Toekomst I Route I Contact

 

Klik op de foto's voor uitvergroting:

Het regent binnen boven de loges (foto),
voor de toog, naast de projectiecabine en
in de werkplaats.

"Het lekt langs alle kanten binnen,
de Plaza moet dus echt wel winnen!"

De elektrische schakelkasten zijn
levensgevaarlijk voor elektrocutie en
brandgevaarlijk.

De kleedruimte onder het podium is oud
en versleten

Eén toilet is niet meer bruikbaar,
de anderen zijn aan restauratie en
vervanging toe.

De verwarming werkt, maar
voor hoelang nog?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


> Cinema Plaza tweede in Monumentenstrijd!

De Monumentenstrijd is gestreden, en we mogen fier zijn op onszelf: Cinema Plaza haalde een fantastische tweede plaats en liet daarmee zelfs de Boekentoren achter zich… Het Stoomstroopfabriek uit Borgloon won de finale.

Uit meer dan 400 kandidaatsdossiers werden wij het tweede monument, een ongelofelijk resultaat! Onze prijs: een mooie geldsom waarmee al heel wat restauratiewerken kunnen gebeuren! Maar wat eigenlijk nog veel belangrijker is: een snelle start voor de renovatie van de Plaza, en een samenhorigheid zoals nooit tevoren!

Bedankt aan alle ontelbare vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet: iedereen die meegeholpen heeft in alle fasen van de wedstrijd, iedereen die gestemd heeft en natuurlijk onze geweldige peters Jan en Kris De Smet! Zonder jullie allemaal was dit nooit gelukt!

Cinema Plaza is duidelijk een project dat leeft bij de Duffelaars; het gemeentebestuur belooft dan ook de bevolking zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de renovatieplannen en –vorderingen: bekijk regelmatig de website!


Lees hier het verslag

Bekijk hier de foto's van het Plazafeest

Bekijk hier de video's van het Plazafeest

> Hoeveel heeft de Plaza gewonnen in de Monumentenstrijd?

Cinema Plaza haalde de tweede plaats in de Monumentenstrijd en iedereen stelt zich intussen dezelfde vraag: hoeveel geld heeft de Plaza gewonnen?

Daarover is absoluut nog geen duidelijkheid: het kabinet van minister Van Mechelen is bezig om de juiste bedragen te berekenen, en dat kan nog wel een tijdje duren. Het gemeentebestuur hoopt in elk geval op een bedrag rond de 300.000 euro…

Nog even afwachten dus. Van zodra het juiste bedrag gekend is, zal dit op deze website en in het gemeentelijk infoblad Contact verschijnen.

> Wat is Monumentenstrijd?

Monumentenstrijd is een cross-mediaal project van de VRT waarbij jullie beslissen welk waardevol historisch Vlaams gebouw of erfgoed extra middelen verdient voor restauratie en herbestemming. Op het einde van de wedstrijd wordt er een prijzenpot van minstens 1.000.000 euro verdeeld onder de winnaars.

Bezoek de website van Monumentenstrijd

Waarom stemmen op Cinema Plaza?

Wat krijgt de winnaar van Monumentenstrijd?

Het verloop van de finaleronde op 19 februari

 

> Waarom stemmen op Cinema Plaza?

Duffel wil Cinema Plaza een tweede leven geven: het authentieke interieur blijft bewaard, maar wordt grondig hersteld en gerestaureerd. Een unieke zaal vol nostalgie die bewaard blijft voor de toekomstige generaties. Zo kan de Plaza een actieve herbestemming krijgen als gemeenschapscentrum: er zullen opnieuw films worden gedraaid, maar daarnaast moet je er ook een toneel-, muziek- of andere podiumvoorstelling kunnen bijwonen. Iedereen moet er terecht kunnen: jong of oud, modern of klassiek, amateur of professional. Duffel droomt al jaren van een cultureel centrum en deze zaal biedt de gedroomde kans: Cinema Plaza kan opnieuw het bruisende middelpunt worden van het culturele leven in Duffel…

 

 

 

> Wat krijgt de winnaar van Monumentenstrijd?

Voor Monumentenstrijd werd een speciaal restauratiefonds samengesteld waarin volgende partijen participeren.

Vlaams minister Dirk Van Mechelen (500.000 euro)
Nationale Loterij (250.000 euro)
Fortis (125.000 euro)
WTCB Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (125.000euro)

Het restauratiefonds wordt verder nog aangevuld met de opbrengsten van de SMS en de 0905-lijnen.
De Stichting Monumentenstrijd (in oprichting) zal dit fonds beheren en de financiële middelen onder de winnaars van de wedstrijd verdelen. Hiervoor werd een verdeelsleutel vastgelegd.

De middelen uit het restauratiefonds kunnen aangewend worden voor de realisatie van het ingediende restauratie - of herstelproject of van de ingediende deelfase ervan.

Het winnende monument ontvangt 100% van de gevraagde som met een maximum van 500.000 euro.
Als het fonds nog over voldoende middelen beschikt, ontvangt het tweede monument 50% van de gevraagde som met een maximum van 500.000 euro. Als de resterende middelen niet toereikend zijn, zal het percentage lager liggen.
Als er nog middelen ter beschikking zijn, ontvangt het derde monument 25% van het vastgelegde eigen aandeel met een maximum van 500.000 euro. Als de resterende middelen ontoereikend zijn zal het percentage lager liggen.

Wanneer er dan nog middelen ter beschikking zijn wordt de volgende verdeelsleutel gehanteerd. Op basis van de eindrangschikking ontvangt het volgende monument 25% van het vastgelegde eigen aandeel met een maximum van 500.000 euro. Als de resterende middelen ontoereikend zijn zal het percentage lager liggen.
Lees hier het reglement

Website en foto's: Frank Maes en Bart Lauwers
Disclaimer