Home I Nieuws I Agenda I Foto's I Historiek I Toekomst I Route I Contact> Eerste CultuurCafé __________________________________________________

 


Klik op de foto's om te vergroten


Op vrijdag 30 mei organiseerde de Duffelse cultuurdienst voor de eerste keer een CultuurCafé in de bibliotheek. Met dit nieuwe initiatief wil het gemeentebestuur de bevolking informeren over de renovatie van Cinema Plaza, en hen ook een voorproefje geven van wat er later in het gemeenschapscentrum te zien zal zijn. De bedoeling is om elke zes maanden zo’n CultuurCafé te organiseren.


Architectenbureau Erfgoed & Visie gaf een overzicht van de voorbereidende werken.
Nadien was het tijd voor ontspanning met: ‘De Spekken van onze Rik’ – een volks, ludiek theaterstukje over twee oude vrouwen in een bejaardentehuis, gespeeld door Lizette Jacobs en Hilde Henderickx. Na het theaterstuk kon iedereen gezellig napraten in het CultuurCafé.

 


   


> Geen eigenaardig beestje in Cinema Plaza__________________________________

 foto: Erfgoed en Visie

 

Het architectenbureau Erfgoed & Visie stootte in de kelders van Cinema Plaza op een eigenaardig beestje: een soort spin met zeven poten, waarvan twee poten samengegroeid zijn tot één poot. Het lijkt wel Halloween, het diertje is helemaal bedekt met een soort witte pluche.
Er werden zo'n 5 exemplaren gevonden, verspreid over de kelders.

Uit de toegezonden reacties blijkt dat heel wat mensen dit fenomeen al zijn tegengekomen in hun kelder. De uitleg is simpel: het gaat om een hooiwagenspin, die volledig overgroeid is door een parasiterende schimmel. Hierdoor kan het lijken alsof sommige poten versmolten zijn. Geen nieuwe exotische spinnensoort dus!


> Jean-Claude Maes wint eerste "PLAZAnterik"________________________________

 
 

De cultuurraad van Duffel heeft de eerste PLAZAnterik uitgereikt aan Jean-Claude Maes. De PLAZAnterik moet een jaarlijkse cultuurprijs worden voor iemand die een stimulans geeft aan het Duffelse culturele leven.
Jean-Claude bedient de historische projectoren van Cinema Plaza waardoor hij een grote verdienste heeft in het culturele leven dat in 2007 in Duffel weer opbloeide.De prijs werd uitgereikt tijdens de allerlaatste voorstelling voor de restauratie van de cinema op 30 december 2007 door burgemeester Guido De Vos (CD&V).

Jean-Claude werd in Brussel geboren, maar woont al dertig jaar in Sint-Niklaas. "Als cinefiel bezit ik enkele oude filmprojectoren. Op zoek naar crayons, koolstaven die voor licht in de projectoren zorgen, kwam ik bij Tuur Vercammen van de Duffelse Cinema Plaza terecht. Toen Tuur zo'n halfjaar later overleed, stelde ik zijn weduwe Paula voor om de projectoren uit 1934 te onderhouden", vertelt de laureaat.

"Toen de gemeente de cinema kocht, heb ik het schepencollege overtuigd om de projectoren te blijven gebruiken. Daarna volgden de Monumentenstrijd en de PLAZAnte activiteiten van de cultuurraad. Ook daar heb ik met veel plezier aan mogen meewerken", besluit Jean Claude Maes.

Bekijk hier het interview van Jean-Claude met "1000 zonnen & garnalen" tijdens Monumentenstrijd.

Zijn kennis was volgens de cultuurraad onmisbaar om met de 'PLAZAnte activiteiten' meer dan vierduizend toeschouwers naar Cinema Plaza te lokken.
Jean-Claude Maes kreeg als prijs een kunstwerk van Leo van Hugevoort, alias Leonardo Bricolo, lid van kunstkring De Pelicaen.

Tijdens de Monumentenstrijd en de PLAZAnte activiteiten leerde Toon Van Camp het vak als cinema operator van Jean-Claude met de originele projectoren in Cinema Plaza. Hij ontving van Jean-Claude een aandenken van cinema operator.

> Stormschade_________________________________________________________

 
 Door hevige rukwinden op zondag 2 december 2007 raakte een regen- en windkap los aan de achterzijde van de zaal. De kap voorkwam dat het zou binnenregenen door het verluchtingsrooster tussen het dak en het valse plafond boven het balkon.
De brandweer kwam er bij om de kap te verwijderen.

foto: Frank Maes


> Muzikale avond met Keefman____________________________________________

 
 Op zaterdag 24 november 2007 brachten Duffelaars Tom Kets en Stijn Verrelst met "Keefman" een muzikaal geslaagde avond.
In het voorprogramma bracht Jeroen Perceval een tray out (eerste optreden) in het rap-genre. De avond werd afgesloten met de film "Le vélo de Ghislain Lambert".


> Aanschuiven voor Ratatouille_____________________________________________

 
Alle films worden geschenen met de
originele projectoren uit 1934!Op zaterdag 24 november 2007 organiseerde de cultuurraad 2 filmvertoningen van de populaire animatiefilm Ratatouille.
De 2 vertoningen waren telkens uitverkocht, maarliefst 496 bezoekers konden Ratatouille in de authentieke cinema bekijken.
Helaas konden een 35-tal bezoekers niet meer binnen bij de 2de vertoning.> Laatste "PLAZAnte activiteiten" voor de restauratie start ______________________Het doek valt over de maandelijkse "PLAZAnte activiteiten" in Cinema Plaza.
Op zondag 30 december 2007 is het ALLERLAATSTE kans om de cinema te bezoeken in zijn huidige toestand, daarna starten de voorbereidingen voor de restauratie. Meer info over de restauratie kan u wel blijven volgen op deze website, de gemeentewebsite www.duffel.be en het gemeentelijk infoblad Contact.

Dankzij de Monumentenstrijd en het gemeentebestuur kon de Duffelse cultuurraad elke laatste zaterdag van de maand een "PLAZAnte" activiteit organiseren, en niet zonder succes! De zaal was voor de film Ratatouille volzet, op een halve dag gingen bijna alle kaarten in voorverkoop de deur uit voor Jan De Smet op zaterdag 26 december. De organisatoren en het gemeentebestuur besloten om een extra voorstelling van Jan De Smet en muzikale verrassingsact in te lassen op zondag 30 december.


> Cinema Plaza als decor voor nieuwe VRT-reeks______________________________

 


 

Cinema Plaza diende op donderdag 18 oktober als decor voor de opnames van enkele scènes uit de 10-delige TV-reeks "De Keyzer van de smaak".

De reeks wordt geregisseerd door Jan Matthys en Frank Van Passel en vertelt het verhaal van drie generaties jeneverstokers van in de jaren '40 tot nu. De productie is in handen van Caviar, die in opdracht werkt van VRT.

Volgens de makers wordt het een veelbelovende reks, en we zijn uiteraard benieuwd naar de scènes in Cinema Plaza, maar ons geduld wordt nog even op de proef gesteld want de uitzending van "De Keyzer van de smaak" is gepland op zondagavonden in 2009.

 


> Dringende dakwerken!________________________________________________


Het slechte weer van de maand mei 2007 heeft ook Cinema Plaza parten gespeeld: rondvliegende pannen beschadigden de dakbedekking, en het regende weer op verschillende plaatsen binnen achter het filmscherm en in de loges.
Er werd dan ook beslist om, in afwachting van de grote renovatie, de ergste schade alvast te herstellen. Monumenten en Landschappen gaf zijn zegen om de lekken achter het filmscherm en boven de monumentale inkomhal te dichten. Tot december 2007 bleef het behelpen met emmers.


Foto: lekken achter het filmscherm, 24 augustus 2007Foto: herstellingswerken aan het dak, december 2007.


> De stuurgroep van Cinema Plaza__________________________________________

 


Dit zijn de leden van de stuurgroep, zij bedenken de toekomst van Cinema Plaza:

 • Het college van burgemeester en schepenen
 • Gie Van den Vonder (voorzitter cultuurraad)
 • Koen Ceuppens (voorzitter jeugdraad)
 • Michel Van de Ven (Architectenbureau Erfgoed en Visie)
 • Barbara Maes (Cultuurbeleidscoördinator GC ’t Blikveld)
 • Nele Jacobs (Cultuurbeleidscoördinator CC ’t Aambeeld, Aartselaar)
 • Kris De Smet (Plaza-peter)
 • Jan De Smet (Plaza-peter)
 • Marc Peeters (acteur/regisseur)
 • Michiel De Vliegher (regisseur/producent)
 • Tom Kets (acteur)
De stuurgroep bracht aan het begin van de zomer een bezoek aan de Roma in Borgerhout en Belgica in Dendermonde. De Roma is een voorbeeld van een charmante oude zaal die gerenoveerd werd met het behoud van haar oorspronkelijke karakter. CC Belgica is in grootte en programmatie beter vergelijkbaar met wat Cinema Plaza zou kunnen aanbieden.> Gouverneur Camille Paulus op bezoek _____________________________________

 


Zaterdag 26 mei bracht provinciegouverneur Camille Paulus een werkbezoek aan Duffel. Hij bracht ook een kort bezoekje aan Cinema Plaza.


__


> Oude documenten en foto's van cinema Plaza en Nova gezocht!_________________

 

Momenteel wordt een historische studie met een grondige analyse van de twee dorpscinema's Plaza en Nova gemaakt. Van ontstaan tot sluiting, over programmatie en werking, ...

Wie nog oude foto's, documenten of waardevolle informatie heeft over deze cinema's kan contact opnemen met Dirk Van Engeland, dirk.vanengeland@skynet.be of via telefoon 015 31 87 14

Waneer dit onderzoek in een uitgave zal uitmonden, is op dit ogenblik nog niet duidelijk.> Geschilderde filmaffiche ontdekt__________________________________________

In één van de vele verborgen hoekjes van Cinema Plaza ontdekte Monumentenwacht in de herfst van 2006 een heel oud voorwerp. Over de geluidsbox achter het scherm hing een oud beschilderd doek, dat als bescherming diende voor de box. Als snel werd duidelijk dat het om een heel oude filmaffiche ging. Na de drukte rond Monumentenstrijd werd beslist het doek naar beneden te halen, en het was beslist de moeite waard!

De filmaffiche meet ongeveer 3 op 3 meter en dateert vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog. Het doek is reclame voor de film 'Nanette', een Duitse film uit 1939 met Jenny Jugo in de hoofdrol. Op de achterkant van het doek was nog een tweede filmaffiche geschilderd. Ook dit was een Duitse film: 'Metropol-Revue', uit 1940.

De textiel-restaurateurs van Monumentenwacht Antwerpen hebben het doek een eerste reinigingsbeurt gegeven en de zwakste plekken verstevigd. Het is intussen verhuisd naar een warm en droog lokaal in kasteel Gevers, in afwachting van een eventuele restauratie. We hopen dat het doek later opgehangen kan worden in de vernieuwde Cinema Plaza.> Opmetingen gebouw gestart_____________________________________________

 

Architectenbureau Erfgoed en Visie werd in december 2006 na een selectieprocedure gekozen als beste kandidaat voor de renovatie van Cinema Plaza. Het bureau is gespecialiseerd in monumentenzorg en heeft een voorliefde voor monumenten met een emotionele waarde.

Wanneer de renovatiewerken zelf precies van start kunnen gaan is helemaal nog niet duidelijk, maar intussen is het bureau alvast druk bezig met de voorbereidingen. Van het cinemagebouw zelf bestaan er geen recente plannen, dus heeft Erfgoed en Visie in de maanden april, mei en juni 2007 de handen vol met het opmeten van de bestaande toestand. Elk hoekje van Cinema Plaza wordt zorgvuldig in kaart gebracht. Op basis van deze plannen kan het bureau dan in de zomer de nieuwe plannen tekenen.

www.erfgoed-en-visie.be


> "PLAZAnte activiteiten" in Cinema Plaza__________________________________

 


Dankzij Monumentenstrijd werden de deuren van Cinema Plaza ook na de uitzendingen per uitzondering geopend, namelijk elke laatste zaterdag van de maand van 31 maart tot 30 december 2007.

Er waren niet allen filmvoorstellingen maar ook muzikale optredens.
De organisatie was in handen van de Duffelse Cultuurraad.


> Volg de avonturen van de "Plazatrippers"______________

Tot 19 februari trekken de gebroeders Ludovicus en Hubertus in een knotsgekke "stomme film" net zoals in vervlogen tijden van Merksplas naar Mechelen.
Je vindt elke dag een nieuw filmpje op deze website en je kan hun avonturen dagelijks nalezen in Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en geregeld in Het Laatste Nieuws.

Bekijk hier dagelijks de avonturen van de "Plazatrippers"

 > Het Plazafeest op video_________________________________________________

 

 

In de sportzaal van het GTID werd de live-uitzending van Monumentenstrijd op groot scherm uitgezonden. Buiten stond een tweede groot scherm en was er voor de aanwezigen jenever, soep, wafels en frieten.
Na de uitslag trakteerde de gemeente op gratis drank in de zaal.
Bij aankomst konden de peters Jan en Kris De Smet en het Plazateam (de jeugd-, sport- en cultuurdienst) rekenen op een uitbundig onthaal.

Bekijk hier de video's van het Plazafeest> Cinema Plaza nipt tweede in Monumentenstrijd_____________________________

Een verrassende uitslag. Cinema Plaza werd wekenlang afgeschilderd als de gedoodverfde winnaar, maar moest in de Stoomstroopfabriek zijn meerdere erkennen.
Een spannende finale werd het, waar zo'n 476.000 kijkers mee van genoten,
en stemden. Het totaal aantal stemmen (zo'n 163.000) was ongezien.

In het eerste deel van de uitzending ging de fabriek met 25.592 (26,51%) Cinema Plaza uit Duffel vooraf (22.149 - 22,94%). Op de derde plaats volgde de Gentse Boekentoren (21.988 - 22,77%), voor het Begijnhof van Diksmuide (16.794 - 17,39%) en de Romeinse Tumuli in Tienen (10.024 - 10,38%). De Cinema haalde de tweede plaats met "amper" 161 stemmen van de Boekentoren!

In de superfinale was de Stroopfabriek met 37.529 stemmen (56,06%) sterker dan Cinema Plaza in Duffel (29.418 - 43,94%).

Cinema Plaza eindigde als tweede. Hoeveel we winnen van Monumentenstrijd wordt momenteel nog uitgerekend.

In de sportzaal van het GTID werd de live-uitzending van Monumentenstrijd op groot scherm uitgezonden. Buiten stond een tweede groot scherm en was er voor de aanwezigen jenever, soep, wafels en frieten.
Na de uitslag trakteerde de gemeente op gratis drank in de zaal.
Bij aankomst konden de peters Jan en Kris De Smet en het Plazateam (de jeugd-, sport- en cultuurdienst) rekenen op een uitbundig onthaal.

Bekijk hier de foto's van het Plazafeest

Bekijk hier de video deel 1: Verwelkoming en Roos Van Acker
Bekijk hier de video deel 2: De finale ronde 1
Bekijk hier de video deel 3: De ontknoping
Bekijk hier de video deel 4: Aankomst van de peters en het Plazateam> Cinema Plaza op de radio_______________________________________________
Op de finaledag van maandag 19 februari 2007 heeft Radio Reflex Mechelen live uitgezonden vanuit het Plazafeest in het GTID en in de buurt.

Link naar Radio Reflex Mechelen


Radio 2 Antwerpen maakte maandag 19 februari uitzonderlijk een opname van hun programma Avondpost vanuit de Plaza. Voordien namen ze nog telefonisch contact met peter van de Plaza Kris De Smet.

Peter Kris De Smet van de Nieuwe Snaar wordt uit zijn bed gebeld:
Nathalie Allard in gesprek met Kris De Smet in Ochtendpost

Live op het podium van de Plaza stonden LaSahkra, Guido Belcanto en De Nieuwe Snaar.

Bekijk hier de foto's (foto's: Wendy Baeten)

Annelies Frans nam de promotiecampagne op zich, Michiel De Vlieger, Jeanne en Frieda vertelden meer over de Cinema en burgemeester Guido De Vos deelt kusjes uit als de Plaza wint.

Beluister hier LaSahkra met Tomorrow is not soon enough vanuit de Plaza

Beluister hier Guido Belcanto samen met de Nieuwe Snaar met Plastic Rozen

Beluister hier De Nieuwe Snaar samen met het publiek het Plaza lied zingen

Klik hier en beluister Jeanne en Frieda

 > Roos Van Acker laat zich inDUFFELen____________________________________


Net voor de live-uitzending op maandag 19 februari op Canvas begon lieten we Roos Van Acker induffelen in een echte Duffelcoat.

In de Monumentenstrijd tijdens de halve finale stond meter Roos Van Acker namelijk op de Mechelse affiches om het uurwerk te promoten met de slogan "Roos laat zich inDUFFELen".

Bekijk hier de video

Op het Plazafeest in het GTID kwam naamgenoot Roos Van Acker uit Lokeren.> Waarom het mis ging bij Windkracht 10____________________________________


Tijdens het Vlaams filmweekend op 16 en 17 februari werden 7 vertoningen geschenen in de Plaza.

Dat de originele projectoren uit 1934 dit aankonden en dat ze nog steeds de laatste nieuwe films kunnen afspelen, is opmerkelijk. Dat alles vlot verliep op één onderbreking na is een mooi bewijs dat de projectoren het nog prima doen. Waarom na de pauze van Windkracht 10 van de eerste vertoning plots de film even stopte? We vroegen het aan Jean-Claude (onze tweede Tuur) wat er precies mis ging.

“De film zit op bobijnen van 300 meter. Met een snelheid van 24 beelden per seconde ratelt de filmband door de projector. Bij de start van het tweede deel was de filmband te strak aangespannen tussen het afrollen van het bobijn en de tandwielen in de projector. Dat zou de filmband kunnen beschadigen. Even stoppen en manueel bijregelen was de oplossing,” vertelt Jean-Claude.> Dank aan de websitebezoekers_________________________________________


Frank, Jean-Claude en Bart

Op de dag van de finale werd de website www.cinemaplaza.be bezocht door 2.567 bezoekers. Op 20 februari telden we voor dit jaar 21.508 unieke bezoekers. Een ongekend succes waarvoor de webmasters Frank Maes (links) en Bart Lauwers (rechts) jullie erg dankbaar zijn. We verwachten jullie reacties op het gastenboek: Klik hier.

Dankzij Jean-Claude Maes (midden) kunnen de originele projectoren in de cinema blijven draaien.

Binnenkort op www.cinemaplaza.be:

 • videofilmpje van het Plazafeest
 • het renovatiedossier van Cinema Plaza in de Monumentenstrijd
 • het architectenbureau kan starten
 • nieuws over de winstverdeling van Monumentenstrijd.> Schooltje in Nicaragua steunt Plaza________________________________________

 


Kato De Feyter zit in Nicaragua in een schooltje met mindervalide kindjes. We moeten er nu wel voor zorgen dat de Plaza wint want de jongeren uit Los Piptos zijn heel nieuwsgierig.Klik op de foto's voor een groter beeld


> Persbericht 16 februari 2007____________________________________________

De laatste rechte lijn naar de finale op 19 februari.

Lees hier het persbericht (.pdf)> IJskar promoot Cinema Plaza____________________________________________

Van vrijdagmiddag tot maandagavond kon je een wel zeer opmerkelijk ijskarretje bewonderen. Of is het een Plaza-karretje?

Dit ijskarretje heeft een hele geschiedenis achter zich. Vroeger was het eigendom van Schoentjesijs, een zelfstandige zaak op de Merksplasbaan in Rijkevorsel. Een trouwe klant van deze zaak en tevens een grote fan van ijs was Kris. Na de dood van de eigenaar kocht Kris het ijskarretje over en nam het mee naar ’t Ridderke, zijn zaak in Duffel. In de vorige stemronde maakte Kris lekkere Plaza-taart, in deze ronde toverde hij zijn ijskarretje om tot Plaza-promo-karretje.

Het karretje staat op het druk bezochte kruispunt aan het gemeentehuis.> Overweldigend succes voor Vlaams filmweekend_____________________________

Het Vlaamse filmweekend van vrijdag 16 en zaterdag 17 februari was een onverwacht succes. Tot twee maal toe werden er extra vertoningen gegeven.
Vrijdag werd een extra vertoning geschenen van "De Hel van Tanger" en zaterdag voor "Windkracht 10", telkens om 22 uur.

De organiserende cultuurraad en mede-organisatoren Jean-Claude Maes, Gie Van den Vonder, Bart Lauwers en Frank Maes zijn dan ook meer dan tevreden en danken alle medewerkers en de 1.369 bezoekers.

De filmvertoningen werden afgespeeld met de unieke projectoren uit 1934.

Foto's Filmtweedaagse: Windkracht 10
Foto's Filmtweedaagse: Buitenspel
Foto's Filmtweedaagse: K3 en het ijsprinsesje
Foto's Filmtweedaagse: Plop in de stad
Foto's Filmtweedaagse: De Hel Van Tanger> Promotieteam op pad__________________________________________________

 

Honderden vrijwilligers hebben zich afgelopen weekend ingezet om Cinema Plaza te promoten. Giele Cools, Haike Wouters, Laura Merckx, Juttah Vercammen schreeuwden het uit: "Stem op Cinema Plaza".> Klas maakt promotiefilmpjes_____________________________________________

 

Klas 6 Gezondheids- en welzijnswetenschappen van Sint Norbertus maakten in de lessen expressie twee promotiefilmpjes voor Cinema Plaza. De filmpjes zijn gepost op Youtube.comBekijk hier het eerste promofilmpje

Bekijk hier het tweede promofilmpje


> Maak uw eigen affiche en steun Cinema Plaza! _______________________

_ _

Stuur ons uw gepersonaliseerde Plaza-affiche door.
Zo kunnen jullie laten zien dat jullie volledig achter

Cinema Plaza staan, en meer mensen oproepen om hetzelfde te doen.
Heb je ook zo’n leuke affiche, mail ze dan door met vermelding van uw naam naar cultuurdienst@duffel.be!

Klik hier voor uw eigen ontwerp

 

Bekijk hier de affiche van Kenny Fierens

Bekijk hier de affiche van Tom Vervoort

Bekijk hier de affiche van de familie De Vreker

Bekijk hier de affiche van Harry Van Bulck

Bekijk hier de affiche van de familie Van den Heuvel

Bekijk hier de affiche van brandweer Duffel

Bekijk hier de affiche van de familie Verbruggen

Bekijk hier de affiche van de familie Hermans

Bekijk hier de affiche van de familie Buttiens

Bekijk hier de affiche van Den Daak

Bekijk hier de affiche van Sofie en Roel

Bekijk hier de affiche van familie Vervoort (.pdf)

Bekijk hier de affiche van familie Dierckx


> Peters Jan en Kris De Smet spelen het Plaza lied _____________________________


De peters van de cinema Jan en Kris De Smet brachten donderdag een bezoekje aan de lagere school Kiliaan aan de Rooienberg.
Ze kwamen, samen met de leerlingen, het "PLAZA" lied zingen...> Stem maandag 19 februari op Cinema Plaza!________________________________

Duffel schreeuwt het uit: "Stem op de Plaza"!!
Kijk nu maandag 19 februari om 20u45 naar Canvas.

In deze finale veranderen de volgnummers van de finalisten.
Ook de telefoonnummers en sms-nummers zullen veranderen. De juiste nummers worden pas aan het begin van de liveshow bekend gemaakt.
Zeker kijken dus en stemmen!


Duffel schreeuwt het uit: "STEM VOOR DE PLAZA"!!> Download de MP3 beltoon voor je gsm_____________________________________Hier is hij dan: de enige echte MP3 beltoon van "De Plaza, de Plaza..."

Je moet wel een gsm hebben die MP3 beltonen kan afspelen.
Je gsm moet beschikken over WAP of GPRS en mag niet beveiligd zijn door je
provider. (beveiligd = firmware is gebrandmerkt en laat enkel gekochte mp3's door)
Surf met je gsm naar :
http://www.cinemaplaza.be/deplaza.mp3

of beluister hier de beltoon in mp3> Eerbetoon aan Tuur en Paula____________________________________________

 


Eerbetoon aan onzen tuur en paula

Mensen, mensen kom naar onze cinema Plaza zien,
van de kijkers van monumentenstrijd kregen we een 10

Dit weekend valt er wat te beleven,
aan de prijs is het niet gelegen
5 films voor de prijs van 1

nee, je bent niet aan het dromen
en als je het niet gelooft moet je zeker komen

Die cinemazaal zo nostalgisch en knap
mochten we nu nog de finale winnen
dan bereikt Duffel een groot dorpsfeest
en dat willen we rap

Petra Baeten> Een verhaal uit de Plaza ________________________________________________


Ann Vervoort maakte speciaal voor de Plaza een verhaaltje en tekende het in een boekje.

Dank je wel Ann!

Bekijk hier het boekje in .pdf> Verslaafd aan Cinema Plaza_____________________________________________


“Verslaafd aan cinema Plaza”
Verslaafd aan Cinema Plaza is een reportage van Jokelien Vanden Broucke. Ze maakte de reportage als eindwerk aan de Hogeschool voor wetenschappen en kunst Narafi te Brussel.
duurtijd: 13 min 30

_Bekijk hier de trailer


> Cinema Plaza heeft zijn eigen truck________________________________

 

Giele Cools maakte in zijn klas speciaal deze "Cinema Plaza truck".
Bedankt Giele!> Hoog bezoek in Cinema Plaza ____________________________________________

 

De Antwerpse gedeputeerde van cultuur, Ludo Helsen, bracht vandaag een bezoekje aan Cinema Plaza, de Antwerpse finalist in Monumentenstrijd. Er was echter één groot probleem: toen gedeputeerde Helsen en de pers arriveerden bleek de sleutel van Cinema Plaza onvindbaar. De hulp van Spiderwoman werd ingeroepen: als Vlaams kampioene muurklimmen slaagde Katy Steenackers erin de steile gevel van de cinema te beklimmen en langs het dak naar binnen te gaan om de deur te openen.

Binnen wachtte er nog een geweldig mooie verrassing: schoonste boerin van Vlaanderen, Ilse Van Haevere en een reusachtige taart, gemaakt door de leerlingen van het PIVA. De taart werd verdeeld onder de aanwezigen en de mensen van het rustoord een beetje verderop. De schoonste boerin was echt gecharmeerd door de kleine oude dorpsbioscoop en beloofde om samen met de Mechelse veilingen Cinema Plaza te promoten!

 


> Geluiden uit de Plaza op Radio 2__________________________________________

Luister vanaf maandag 12 februari elke weekdag naar Middagpost op Radio 2 Antwerpen: tussen 12u en 13u krijg je een geluid uit Cinema Plaza te horen.

Wie kan vinden waar dit geluid vandaan komt, maakt kans op tickets voor de filmtweedaagse op vrijdag 16 en zaterdag 17 februari.> Cinema Plaza in Powerpoint_____________________________________________

 

Fran Tristmans maakte speciaal voor de Cinema Plaza een Powerpointpresentatie.

Bekijk hier de Powerpointpresentatie van Fran tristmans (.pps)


> Volg de avonturen van de "Plazatrippers"_________

Tot 19 februari trekken de gebroeders Ludovicus en Hubertus in een knotsgekke "stomme film" net zoals in vervlogen tijden van Merksplas naar Mechelen.
Je vindt elke dag een nieuw filmpje op deze website en je kan hun avonturen dagelijks nalezen in Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en geregeld in Het Laatste Nieuws.

Bekijk hier dagelijks de avonturen van de "Plazatrippers"

 


 

> "Joost Buttiens opgesloten in tuchthuis"____________________________________


Naast Jean-Luc Dehaene zat er nog een heel opvallende gevangene in de cellen van het Tuchthuis in Vilvoorde. Joost Buttiens, een ex-cipier, liet zich 24 uren lang vrijwillig opsluiten om de aandacht nog eventjes op zijn favoriete monument te vestigen: Cinema Plaza in Duffel.

Joost was tijdens zijn gevangenschap lekker ingeduffeld, en had de muren van zijn kleine cel opgefleurd met affiches van Cinema Plaza. Dat is eens iets anders dan graffiti...

Lees hier het persartikel (.pdf)> Sofie en Roel maken reclame in Thailand!___________________________________
Duffelaars Sofie en Roel brachten onlangs een bezoekje aan Nele en Michaël.
Zij
geven les in Thaïland. Sofie en Roel kwamen op het idee om in de klas Cinema Plaza op deze leuke manier te steunen.

Klik op de foto's voor groter formaat.


> Een monument met een missie___________________________________________


Duffel wil Cinema Plaza een tweede leven geven: het authentieke interieur blijft bewaard, maar wordt grondig hersteld en gerestaureerd. Een unieke zaal vol nostalgie die bewaard blijft voor de toekomstige generaties. Zo kan de Plaza een actieve herbestemming krijgen als gemeenschapscentrum: er zullen opnieuw films worden gedraaid, maar daarnaast moet je er ook een toneel-, muziek- of andere podiumvoorstelling kunnen bijwonen. Iedereen moet er terecht kunnen: jong of oud, modern of klassiek, amateur of professional. Duffel droomt al jaren van een cultureel centrum en deze zaal biedt de gedroomde kans: Cinema Plaza kan opnieuw het bruisende middelpunt worden van het culturele leven in Duffel…> "Als de stoelen konden klappen"__________________________________________"Als de stoelen konden klappen" is het tweede nummer over de Plaza van Jan en Kris De Smet. Voorlopig is het nummer niet opgenomen in de studio, maar ze brachten het nummer op Radio2 waar het te downloaden is.

Naar het liedje "Als de stoelen konden klappen"> Cinema Plaza wint provinciale finale!_______________________________________
Foto : David Legrève


Foto : Anneleen Meeuws
Foto : Anneleen Meeuws

Bekijk hier de foto's

Bekijk hier de ontknoping op video

Plaats hier jouw reactie


Dank u!
Dankzij uw stem mag Cinema Plaza naar de finale!

Cinema Plaza, Duffel : 14957 stemmen (37,29%)
Kolonie, Merksplas : 13297 stemmen (33,15%)
St-Romboutstoren, Mechelen : 11852 stemmen (29,55%)

Uit de verzamelde dagbladen konden we al enkele reacties sprokkelen:

Jan De Smet, samen met zijn broer Kris peter van "De Plaza":
"Dit is gewoon fantastisch. (...) Nu staan we voor een gigantisch moeilijke opdracht, maar we gaan door tot het bittere einde. (...) De Cinema heeft alleszins ons dorp dichter bij elkaar gebracht: ook als we verliezen, hebben we gewonnen".

< bron: Het Nieuwsblad, 23/01/2007

Kris Govers (Leefbaar Merksplas), schepen van Feestelijkheden:
"We hebben Merksplas op de kaart gezet. Die naambekendheid hadden we zonder de Monumentenstrijd nooit kunnen bekomen".

Kristien Mangelschots, cultuurbeleidscoördinator, Merksplas:
"Ik denk dat heel Merksplas gestemd heeft omdat de bewoners gewonnen zijn voor de toekomst van het domein. We beloven hen dat ons verhaal hier niet eindigt."

< Gazet Van Antwerpen, 23/01/2007

Paul Storme, vzw De Bruistablet, Mechelen:
"In de eerste plaats willen wij natuurlijk alle Mechelaars bedanken die voor onze toren hebben gestemd, maar ook iedereeen die zich mee inzette. (...)
De klok zagen wij eerder als een symbool om opnieuw op te kijken naar onze stad. Voor ons stond het prestigeproject niet op de eerste plaats, eerder het gevoel van fierheid."

Burgemeester Bart Somers (VLD) en Frank Nobels (CDO), Mechelen:
"De sfeer van positivisme in onze stad was ongelofelijk." Beiden zijn zij ervan overtuigd dat het torenuurwerk er moet komen.

< Gazet van Antwerpen, 23/01/200


> Zet een berichtje op de blog!_____________________________________________

 

Plaats een reactie op de blog van Monumentenstrijd: klik hier.
Enkele berichtjes uit de blog:


Reactie van: Sofie [Bezoeker]
Ons bomma met een foto op het net... Super!
23/01/07 @ 19:17

Reactie van: baeten petra [Bezoeker]
mechelen, het mechels uur is nog maar eens geslagen,jullie zijn weer te laat, duffel is geen flop, de plaza gaat naar de TOP
22/01/07 @ 19:01


Reactie van: Ralph den Ridder [Bezoeker]

Mooi om te zien dat een echt volks monument ook echt gewaardeerd wordt!
22/01/07 @ 21:11

 

 


> Cine Rialto uit Oostende steunt Cinema Plaza naar de finale____________________Cine Rialto aan de Langestraat 39 in Oostende steunt Cinema Plaza naar de finale en hangen promotieaffiches op in hun vitrines. Dank jullie wel!

Wij hebben in onze kasten van krantenartikels (elke kant 1) telkens  2 affiches opgehangen. Zo hangen de 4 verschillende affiches uit.

We wensen jullie veel succes met de monumentenstrijd, wij hebben alvast onze stem uitgebracht.

 

Bezoek hier de website van Cine Rialto> In het hol van de leeuw_________________________________________________


Hey,

Ik ben daarjuist nog even met de plazabus naar den toren gaan zien in Mechelen.
Daar was geen kat te zien. Niemand tegen gekomen. Enkel Bart Somers en die zwaaide vriendelijk naar ons.  

Klik op de foto.

Thomas, zondag 21 januari.


> Duffelse scholen besteden aandacht aan Cinema Plaza________________________


Ook de Duffelse scholen werpen zich met hun volle gewicht in de strijd. Sommige klassen brachten een kort bezoekje aan de cinema, anderen schreven verhaaltjes of tekstjes, en nog anderen knutselden erop los. In de school de Meyl organiseerden ze een echte Plaza-dag: alle leerlingen keken er in de turnzaal samen naar de originele film van De Witte.> Kris De Smet op promotour______________________________________________

 


De Plaza-promobus is weer overal: wie op woensdag 17 januari in de buurt van Mortsel, Lier of Berlaar vertoefde, herkende misschien één van de twee chauffeurs... Kris De Smet. De peter trok er hoogstpersoonlijk op uit om te flyeren en zo mensen op te roepen op Cinema Plaza te stemmen.
> Herbekijk de uitzending van Monumentenstrijd __________ ____________________

 

Aflervering 1: Provincie Antwerpen, 15 januari 2007> Bobbejaan Schoepen op VIP-avond Cinema Plaza!____________________________

Bobbejaan Schoepen bracht "de lichtjes van de schelde" tijdens de VIP-avond van 15 januari.
Speciale dank aan alle medewerkers die deze avond tot een succes brachten.
We willen hierbij ook heel speciaal de mensen van het Garageteater vermelden! Zij zorgden ervoor dat de sfeer in de zaal onvergetelijk werd… Van portier tot Marilyn Monroe: de personages die er rondliepen zorgden voor de nodige glamour en animatie!


Bekijk hier de foto's van de VIP-avond deel 1 (Bart Lauwers en Frank Maes)

Bekijk hier de foto's van de VIP-avond deel 2 (Anneleen Meeuws)

Bezoek hier de website van Bobbejaan Schoepen

Enkele reacties:

Michiel De Vlieger: “Dit is een zeer mooie en unieke zaal, maar het is vooral de bestemming als gemeenschapcentrum die me aanspreekt. Duffel heeft hier absoluut nood aan.” (Het Laatste Nieuws, 16/01/2007)

Gilda De Bal: “Ik ben erg nostalgisch van aard en wil dit project met mijn hele hart steunen. Het zou toch fantastisch zijn als jongeren kunnen zien waar hun grootouders hun eerste kus hebben uitgewisseld.” (Het Laatste Nieuws, 16/01/2007)

Paul Jambers: “Dit is simpelweg magnifiek en bovendien nog steeds operationeel (…) Dit is echt een gezellig zaaltje met een prachtig perspectief. Het verdient zijn plaats in de Monumentenstrijd voor de volle honderd procent.” (Het Nieuwsblad, 16/01/2007)

Marcel Vanthilt: “Mijn vrouw is van Duffel en samen met haar ben ik hier vroeger wel eens een filmpje komen kijken, neen, niet op de laatste rij.” (Het Laatste Nieuws, 16/01/2007)> Ridderlijke steun bij 't Ridderke___________________________________________


__ __

Foto's : gemeentelijke jeugd-, sport- en cultuurdienst

Iedereen probeert in Duffel zijn steentje bij te dragen om de plaza in de finale te krijgen. Zo staat de hele week bij tearoom ‘’t Ridderke’ in het teken van Cinema Plaza. Alle muren hangen niet alleen vol met metershoge filmaffiches, deze week krijg je in plaats van een kommetje chips, een kommetje popcorn bij je dranken. De uitbater heeft ook lekkere ijspralines op zijn menu gezet en je kan ook een koffie met plazagebak bestellen.

Er zijn ook grote plazataarten te krijgen, deze plazataarten zijn niet alleen gigantisch lekker (wij hebben dat proefondervindelijk vastgesteld!), ze zijn ook versierd met een eetbare foto van Cinema Plaza. Heb je zin in zo een lekkere taart, aarzel dan niet en bestel er ééntje bij tearoom ‘’t Ridderke’ in de Kiliaanstraat.> "De Plaza, de Plaza..." als wachtmuziekje bij bvba De Jongh - Pellens ____________


___ ___

Foto's : Erik De Jongh
Erik De Jongh
van de Duffelse cultuurraad heeft een bedrijf in het Antwerpse (De Jongh – Pellens bvba). Zij hebben daar al veel voor de Plaza gedaan: u hoort het Plaza-lied wanneer de telefoon wordt doorgeschakeld en hun transportwagen hangt vol met zelfklevers "Stem 01"!


> Cinema Plaza in "De Rode Loper"_________________________________________

 Dat de Plaza opnieuw kan bruisen bewees de openingsavond van de stemweek trouwens al. "De Rode Loper" op één was erbij en maakte een reportage van de openingsavond.> Duffel steunt Cinema Plaza______________________________________________


___ ___

Cinema Plaza laten doorgaan naar de finale van de Monumentenstrijd is wat Duffel deze week bezighoudt. De initiatiefnemers kunnen rekenen op de hulp van honderden enthousiaste mensen. Het Plaza-virus verspreidt zich razendsnel. Alle vrienden van de Plaza promoten de cinema op hun eigen manier. Jeugdhuis Den Daak laat met een spandoek weten dat ze het project steunen. "De Plaza, de Plaza …" is te horen op de speelplaatsen van de scholen en wordt overal flink meegezongen. Kinderen delen hun zelf getekende flyers uit. Gezinnen toveren hun ramen om in originele Plaza-etalages. Winkels lijken wel enkel reclame te maken voor de Plaza. … De Plaza leeft!
> Oude filmaffiches bij winkeliers___________________________________________


In de straten van Duffel kan je vanaf maandag 15 januari wandelen doorheen een stukje filmgeschiedenis. Tientallen winkeliers hangen dan oude en minder oude filmaffiches in hun etalage om de Cinema Plaza-campagne te steunen.

De affiches moeten liefst een of andere link hebben met de winkel. Zo hangt het reisbureau Boomerang een gigantische poster op van de gelijknamige film met Eddy Murphy. Bij schoenmaker Benny kan je een originele affiche van De Witte uit 1934 bewonderen. In totaal zullen er ongeveer veertig filmaffiches te zien zijn.

 

 


> Opnieuw & Co promoot de cinema ____________________________________


De medewerkers van Opnieuw&Co werken zeer actief mee aan de Plaza-campagne. In de 30 gemeenten waar ze oude spullen ophalen en leveren verspreiden ze de flyer.
Bovendien roepen ze in hun nieuwsbrief en op hun website op om te stemmen voor Duffel.

> Geen tickets VIP-avond meer!____________________________________________


Maandag om 19.30 uur konden de eerste 100 bellers een duo-ticket winnen als ze een juist antwoord gaven op de vraag: "wat is de oorspronkelijke naam van de Plaza"? Het antwoord was: "Het Ankerpaleis".

7 telefonisten van de "Plazafoon" verwerkten de eerste 100 bellers in amper 13 minuten tijd! Velen onder u probeerden tevergeefs binnen te geraken.
Kon u geen ticket bemachtigen? Dan hopen we dat u maandag naar Canvas kijkt en Cinema Plaza naar de finale stemt! Zo kan de zaal snel gerenoveerd worden en kan iedereen in de zaal.

Het "Plazateam" aan de "Plazafoon":


> 17 bekende Vlamingen steunen Cinema Plaza_______________________________

Duffel staat duidelijk niet alleen achter Cinema Plaza: zeventien bekende Vlamingen scharen zich mee achter ons monument, met Jan en Kris De Smet als peters op kop!

Al deze bekende acteurs, regisseurs, zangers, muzikanten en radiomakers steunen Cinema Plaza in de Monumentenstrijd: zo’n prachtige oude dorpscinema herinnert aan de tijd dat een avondje toneel, cinema of muziek nog een feest was, waar iedereen samen van genoot…

Bekijk hier de affiches met bekende Vlamingen

 

 

   


> Den Daak brengt "De plaza, de plaza..." op StuBru___________________________


Op 23 december zijn enkele jongeren van jeugdhuis Den Daak naar Leuven getrokken met als doel hun ingezamelde geld af te geven aan de actie "Music for Life" tegen de landmijnen, een radioactie op StuBru.
Het was niet eenvoudig, maar het is hen gelukt om het liedje "De Plaza, de plaza" in de ether te krijgen tijdens de live uitzending rond 15 uur en reclame te maken voor Cinema Plaza in de Monumentenstrijd. Een dikke proficiat!

Hun volledige verslag lees je hier.

   


> Cinema Plaza in Kersttafereel____________________________________________

Naar jaarlijkse gewoonte staat bij Freddy Merckx aan de Rietlei een mooi Kersttafereel in zijn voortuin. Dit jaar maakte hij oa. een miniversie van Cinema Plaza.

 

 


 

> Jan en Kris De Smet in "De Laatste show"__________________________________

 

Tijdens de opnames van De Laatste Show met Jan & Kris De Smet op 4 december 2006 is het item gewijd aan de Plaza (10 minuten - met filmfragmenten + Het lied) maar het is op de montagevloer gesneuveld wegens tijdsgebrek.

Blijkbaar was het interview over "Liefde + Lust" met Tiany Kirilof en haar vriendin van groter belang!
Jammer, maar helaas!


> De peters van de cinema: Jan en Kris De Smet_______________________________

__

De peters die de cinema ondersteunen in de Monumentenstrijd zijn Duffelaars Jan en Kris De Smet van De Nieuwe Snaar. Download hier de single "De Plaza, de Plaza"

Contacteer ons!
Gemeentelijke cultuur-, jeugd-
en sportdienst Duffel
Gemeentestraat 21 -
2570 Duffel
tel.: 015 30 72 56
jeugddienst@duffel.be
   


> Filmopnames voor Canvas_______________________________________________

De opnames voor de Monumentenstrijd in de Plaza gebeurden van 12 tot 16 oktober 2006. Op de laatste draaidag er waren 100 figuranten bijeen gekomen voor de opnames van de documentaire.
De zaal
én de figuranten werden in de stijl van de jaren 1950 omgetoverd…
Deze documentaire wordt uitgezonden op maandag 15 januari 2007 op Canvas. Vanaf dan kan je ook opnieuw stemmen om Cinema Plaza in de finale te krijgen!

___
Foto's: Rik Van den Brande

> Jokelien Van den Broucke wint wedstrijd op Actua-TV_________________________

 

__ _Bekijk hier de trailer

Het digitale Actua-TV ging in de wedstrijd Actua-Talent op zoek naar jonge beloftevolle tv-journalisten.

Gedurende de hele zomer werden de beste inzendingen van de Erasmushogeschool Brussel, de Katholieke Hogeschool in Mechelen, het RITS en Narafi uitgezonden op onze zender.

De winnaars van Actua-Talent zijn bekend. Onze vier juryleden; Dirk Sterckx,
Mark Demesmaeker, Ivo Belet en Johan Persyn kwamen tot de volgende top 3:

3de plaats: Dierenpriester van Hans De Groeff en Nicolas Vlaeminck (KH Mechelen)

2de plaats: Duik in Bad van Tomas Van Eeghem (Erasmushogeschool Brussel)

1ste plaats: Verslaafd aan Cinema Plaza van Jokelien Vanden Broucke (Narafi)
     
     
     


> Het verloop van de wedstrijd_____________________________________________


__
_foto's van de Monumentendag


De 30 geselecteerde monumenten werden vanaf 22 augustus 2006 voorgesteld via verschillende media (TV, radio, kranten, tijdschriften, …): op 5 september zat er een extra bijlage bij de Standaard, Het Nieuwsblad, Het Volk, …. Op zaterdag 9 september kwamen deze dertig monumenten kort aan bod in Vlaanderen Vakantieland op één.

Op zondag 10 september 2006, tijdens de Open Monumentendag, kon je deze 30 monumenten ‘in het echt’ gaan bekijken. Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

 


Via televoting, website-polls en andere kanalen kon het publiek van 22 augustus tot 17 september beslissen welke 15 monumenten (3 per provincie) naar de tweede ronde doorstoten.

Over elk van deze 15 overgebleven monumenten wordt een documentaire gemaakt, die begin 2007 zal uitgezonden worden op Canvas. Dan volgt er opnieuw een stemronde, waardoor er 3 finalisten overblijven die elk een groot geldbedrag zullen winnen: de hoofdprijs is 1.000.000 euro.

Wil je deze authentieke dorpsbioscoop een tweede leven geven, en Duffel helpen de hoofdprijs in de wacht te slepen? Help en stem dan mee!

     


> Cinema Plaza in de media_______________________________________________

     
__ _Luister de reportage op Radio 2
__ _Radiospot met Jan De Smet

Op dinsdag 29 augustus zond Radio 2 een aflevering van Middagpost uit waarin Jan en Kris De Smet van De Nieuwe Snaar de sfeer van Cinema Plaza tot leven wekken. Je kan deze uitzending herbeluisteren op de site van Monumentenstrijd. Klik op “nominaties”, dan op “Cinema Plaza”, en dan zie je naast de foto een link naar het geluidsfragment (5 min. 30). 
__ _Compilatie van de uitzending

Op zaterdag 2 september was Cinema Plaza te zien zijn in 1000 Zonnen en Garnalen, om 19.30 u. op Eén. Hiervoor werden maar drie van de dertig monumenten geselecteerd, en onze cinema was er één van! 
__ _Compilatie van de uitzending

Ook Vlaanderen Vakantieland besteedt aandacht aan de Monumentenstrijd: alle dertig geselecteerde monumenten worden kort voorgesteld. Op zaterdag 9 september om 18.10 u., zondag 10 september wordt dit nog eens herhaald om 17.10 u., telkens op Eén.
     
     
  “Verslaafd aan cinema Plaza”
reportage van Jokelien Vanden Broucke
eindwerk Hogeschool voor wetenschappen en kunst Narafi, Brussel
duurtijd: 13 min 30

_Bekijk hier de trailer

“Cinema Plaza”
documentaire van Koen De Jonge
Opdracht ‘workshop documentaire’ 2de Bachelor Audiovisuele Kunsten Erasmushogeschool Brussel,
departement Rits
duurtijd: 8 min 16
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Website en foto's: Frank Maes en Bart Lauwers
Disclaimer